Хронічний гастрит: причини та прояви

Хронічний гастрит: причини та прояви

27.07.2022 Off By admin

Основною причиною гастриту нині вважають інфікування бактерією Helicobacter pylori (хелікобактер). Близько 85% випадків гастриту виникають саме через це.

Гастрит – запалення слизової (внутрішньої) оболонки шлунка. Коли запалення переходить на дванадцятипалу кишку, формується так званий гастродуоденіт.

Гастрит і гастродуоденіт – найпоширеніші захворювання шлунково-кишкового тракту. За статистикою на них хворіє більше половини дорослого населення Землі.

Причини
Основною причиною гастриту нині вважають інфікування бактерією Helicobacter pylori (хелікобактер). Близько 85% випадків гастриту виникають саме через це.

Рідше трапляється так званий аутоімунний гастрит – коли через дефект імунітету в організмі людини утворюються речовини, що ушкоджують його власний шлунок. Нерідко цей стан супроводжується розвитком B12 дефіцитної анемії (зниження гемоглобіну крові). У розвитку цієї форми гастриту значної ролі грають спадкові чинники.

Хімічний (жовчний, рефлюкс-гастрит) пов’язаний із тривалим впливом токсичних речовин на шлунок. Така форма гастриту виникає, наприклад, після операцій на шлунку (резекції) – при цьому виникає так званий дуодено-гастральний рефлюкс, коли жовч закидається з 12-пісної кишки (де вона утворюється) у шлунок. Жовч містить жовчні кислоти та інші компоненти, що «роз’їдають» шлунок – при тривалому її впливі слизова оболонка шлунка ушкоджується і виникає гастрит.

Крім того, хронічний гастрит може виникнути при тривалому прийомі ліків – особливо нестероїдних протизапальних засобів (наприклад, аспірину).

Що відбувається?
Заражаються бактерією Helicobacter pylori, як правило, діти та молоді люди. Через посуд, предмети гігієни, недостатньо продезінфікований ендоскоп і навіть при поцілунках – з їжею та слиною – мікроб потрапляє в рот, а потім у шлунок. Бактерія виробляє різні речовини, які дозволяють їй вижити в кислому середовищі, та компоненти, що ушкоджують шлунок. Пройшовши через шар захисного слизу, вона прикріплюється до клітин епітелію (внутрішньої поверхні) антрального (прикордонного з 12-палою кишкою) відділу шлунка, і починає розмножуватися, викликаючи пошкодження слизової оболонки – гастрит. Згодом запалення може поширитися і на 12-палу кишку – виникає гастродуоденіт.

Перший напад хвороби зазвичай застає людину зненацька. Раптом ні з того, ні з сього (частіше натще і вночі) виникають різкі переймоподібні болі у верхній частині живота, з’являється нудота, іноді блювання. При гастриті хворого також може мучити печія чи «кисла» відрижка, відчуття переповненості та тяжкість у животі, обкладеність язика, запори.

У багатьох випадках хронічний гастрит, що асоціюється з Helicobacter pylori, протікає непомітно для хворого, не викликаючи ніяких неприємних відчуттів.