Гастроентерит

Гастроентерит

21.02.2023 Off By admin

Знайоме майже кожному захворювання шлунково-кишкового тракту може бути як самостійною хворобою, так і симптомом іншої більш серйозної патології.

Що таке гастроентерит, його причини
Гастроентерит – дуже поширене запальне захворювання шлунка та кишечника. Блювота, пронос, коліки, слабкість, і іноді температура – ​​це його основні та знайомі багатьом симптоми.

Причин гастроентеритів існує безліч:

збудники інфекційних (віруси, бактерії) та паразитарних хвороб;
харчові токсикоінфекції – отруєння токсинами бактерій, які утворюються внаслідок їхньої життєдіяльності;
побічні дії прийому деяких медикаментів (наприклад, нестероїдних протизапальних препаратів), радіо- та хіміотерапії;
неправильне харчування;
харчова алергія чи непереносимість окремих продуктів;
стрес.
Гастроентерит також може бути одним із симптомів деяких захворювань.

Збудники інфекційних та паразитарних захворювань виділяються у зовнішнє середовище разом з калом, часто у величезній кількості. Саме тому раніше епідемії кишкових інфекцій (холера, дифтерія, тиф) поширювалися так швидко і забирали величезну кількість життів. В організм людини вони потрапляють із забрудненою їжею та водою. Тому недотримання елементарних правил особистої гігієни (ретельне миття рук після туалету, перед їжею) та відвідування закладів громадського харчування, які порушують санітарні норми, значно збільшують шанси зіткнутися з гастроентеритом.

Класифікація гастроентеритів
Гастроентерити поділяються на дві великі групи: інфекційні та неінфекційні. Інфекційні (заразні) гастроентерити викликаються збудниками – вірусами (50-70%), бактеріями (15-20%), паразитами (10-15%). Підхопити таке захворювання можна: не моя руки, використовуючи спільні з хворою людиною предмети начиння та продукти харчування, вживаючи немите овочі, фрукти. Вірусні гастроентерити розвиваються при інфікуванні багатьма видами вірусів. Серед них найбільш поширені рота-, норо-, адено-, коронавірусні інфекції. Усі вони лікуються однаково, тому лікаря не має потреби їх розрізняти. Серед численних збудників бактеріальних гастроентеритів найбільш поширені сальмонели, кампілобактер, шигели, кишкові палички, клостридії. Лямблії та криптоспоридії – це одноклітинні паразити, що викликають, як нескладно здогадатися, паразитарні гастроентерити.

Неінфекційні гастроентерити зустрічаються рідше за інфекційні. Запалення шлунка та кишечника можуть спровокувати неправильна дієта, деякі медикаменти, хіміо- та радіотерапія, мікробіологічні токсини, алергія на компоненти їжі. Деякі хвороби (СНІД, окремі види раку, виразкова хвороба, хвороба Крона) також супроводжуються гастроентеритом як симптомом, іноді основним.

Гастроентерит може бути гострим або хронічним. Інфекційні процеси – це гострі захворювання, вони починаються різко; симптоми яскраво виражені; тривалість хвороби щодо невелика. Неінфекційні гастроентерити можуть бути гострими та хронічними. Хронічні тривають довго, періоди загострення чергуються з безсимптомними.

Код МКХ-10 для гастроентериту інфекційного походження – від А00 до А09 залежно від збудника, неінфекційного К50 – К52 залежно від причини.

Гастроентерит у дітей
Інфекційні гастроентерити – із найтиповіших захворювань у дітей. Найбільш масово хворіють діти молодше 5 років, важко – до року, а дуже серйозно – молодше 6 місяців. Імунітет, що формується, часте перебування у великих групах однолітків (садки, школи) і ще недосконалі гігієнічні звички (тягнуть все в рот, не завжди миють руки) дуже сприяють швидкому поширенню кишкових інфекцій серед дітей.

Якщо для звичайного дорослого інфекційні гастроентерити, як правило, річ неприємна, але не небезпечна, то для здоров’я дитини вони є реальною загрозою. У дітей пронос і блювання дуже швидко порушують водно-електролітний баланс, що може призвести до шоку, коми і навіть смерті. На сьогоднішній день саме ці захворювання забирають найбільшу кількість дитячих життів. Тож батькам треба бути дуже уважними. Якщо у дитини на тлі інфекції спостерігається сонливість, сечовипускання дуже незначне, руки або ноги холодні, джерело впале, дихання часто – необхідно якнайшвидше звернутися за допомогою. Це все симптоми зневоднення загрозливого життя ступеня. Більш помірні ознаки дегідратації (сухість рота, дратівливість, запалі очі, плач без сліз) теж повинні насторожити батьків.

Симптоми та ознаки гастроентериту
Симптоми гастроентеритів різняться залежно від причини захворювання. Інфекційні гастроентерити зазвичай починаються раптово. Блювота, пронос (діарея) з кров’ю та слизом або без них, кишкові коліки, слабкість, температура (помірна чи висока) – це класичні ознаки кишкової інфекції. Захворювання може супроводжуватися також м’язовими болями та прострацією.