Нудота після їжі: причини та усунення

Нудота після їжі: причини та усунення

27.07.2022 Off By admin

Нудота після їжі – неприємне відчуття, яке може з’являтися внаслідок «ненажерливості» за столом, тоді причина зрозуміла.

Однак, коли нудота після їжі триває довгий час, правильно поставити собі кілька питань: нудота і, можливо, блювання можуть бути симптомами фізичної, емоційної, психологічної чи глибшої проблеми?

Ось деякі з найпоширеніших причин нудоти, які з’являються після їди.

1. Харчове отруєння: це одна з основних причин прийому у відділення невідкладної допомоги при нудоті та блюванні після їди. Симптоми зазвичай з’являються відразу після їди, зараженої токсинами або мікроорганізмами, які викликають інтоксикацію. Пов’язані симптоми – блювання, спазми у шлунку та діарея.

2. Гастроентерит: це вірусна інфекція, яка вражає шлунок і розвивається, коли людина споживає їжу, заражену вірусом, або вступає в контакт з іншими хворими людьми. Симптоми включають нудоту, блювання, діарею та біль у животі.

3. Тривога та стрес: науково доведено, що емоції впливають на виробництво гормонів та секрецію хімічних посередників. Якщо є в стані стресу або занепокоєння, виробництво гормонів та травних ферментів може бути змінено та виявлятися при нудоті та поганому травленні та/або кишкових проблемах.

4. Виразкова хвороба: найбільш поширеними причинами виразкової хвороби є наявність бактерій або зловживання наркотиками, які змінюють рН шлунка, зменшуючи його кислотність. Зрештою, ця ситуація робить шлункові соки менш ефективними і уповільнює травлення, викликаючи нудоту після їжі.

5. Харчові алергії: деякі харчові алергії чи хімічні консерванти можуть викликати нудоту після їжі.

Допомога у вигляді натуральних засобів

o Імбир: традиційно використовується для лікування болю в шлунку, нудоти, діареї, наукові дослідження підтверджують його ефективність.

o М’ята перцева: ще один «історичний» засіб доведеної ефективності. І свіже листя, і ефірна олія (одна або дві краплі для вдихання), допомагають однаково. Уникати його у разі гастроезофагеального рефлюксу.

o Лимонний сік: у склянку води розвести чайну ложку лимонного соку та 1/4 чайної ложки бікарбонату натрію. Це працює!

o Насіння анісу: половина чайної ложки анісу в половині чашки теплої води. Це полегшує нудоту, стимулює відновлення процесів травлення.

o Гвоздика: пряність присутня у багатьох продуктах та напоях, враховуючи травні властивості.