Раціональне харчування

Раціональне харчування

27.07.2022 Off By admin

Один з основних способів підтримувати організм у хорошому стані, бути бадьорим, здоровим та красивим це раціональне харчування. Необхідно дотримуватися культури харчування, що має на увазі помірне вживання їжі, режим харчування, а також її різноманітність.

За добу людина витрачає певну кількість енергії, рівно стільки їй і потрібно поповнити. Кількість витраченої енергії залежить від того який спосіб життя веде людина, який її вік та стать, а також від кліматичних умов місця проживання. Якщо кількість одержуваної енергії більша за ту, що витрачається, розвивається ожиріння, а згодом атеросклероз, діабет, порушення функції печінки та багато інших хвороб. Нині ожиріння має епідемічні масштаби, тому з дослідження 50 відсотків людей віком 18-50 років мають надмірну вагу. Недоїдання також може спричинити безліч хвороб, тому потрібно знайти свою середину.

Харчування має бути різноманітним, ні в якому разі не можна віддавати перевагу одному продукту, від цього ніякої користі не буде, а в деяких випадках може бути шкода. Раціон повинен включати продукти, що містять:

-білки (сир, риба чи м’ясо),

-жирні кислоти (олії),

-вітаміни та мінеральні солі (овочі та фрукти)

Навіть такий елемент як клітковина не має жодних корисних речовин, необхідна для організму, оскільки регулює діяльність кишечника, а також виводить з організму надлишок холестерину.

Дотримання режиму харчування передбачає їду через рівні проміжки часу, в ідеальному варіанті 5-6 разів на день. Це набагато корисніше, ніж набивати шлунок раз на добу.

Організм швидко звикає до такого харчування та повертатися до старого способу життя вже не захочеться.

Якщо вам все ж таки довелося змінити режим харчування (були в гостях і переїли), то можна влаштувати розвантажувальний день. До такого дня необхідно підготувати організм, за день до цього обід та вечеря повинні бути легшими, ніж зазвичай, а найкраще вечерю замінити склянкою кефіру або йогуртом. Цей день потрібно прожити, не змінюючи свій графік, не намагайтесь зменшити навантаження. Наступного дня після голодування краще не навантажувати шлунок, почніть його зі склянки соку, потім можна перейти до каші, овочевому пюре або до кисломолочним продуктам. Голодувати в жодному разі не можна людям із хворим на шлунок.

Перейшовши на раціональне харчування, ви найближчим часом відчуєте себе краще, станете бадьорішим і зміцните своє здоров’я.