Набухання ендотеліальних клітин судин

Набухання ендотеліальних клітин судин

27.07.2022 Off By admin

Деякі автори за місцевої дії рентгенових променів виявили деструктивні зміни стінок венозних судин, венул, капілярів та артеріол.
Б. Н. Могильницький та М. С. Брумштейн (1949) вказують, що при опроміненні тварин дозами до 3000 р протягом першої доби відбувається набухання ендотеліальних клітин судин, гіперемія капілярів та прекапілярів.

На 5-ту добу після опромінення, вважають автори, у дрібних та середніх кровоносних судинах відзначається розволокнення та підвищення проникності їх стінок. За даними Л. Д. Климовської (1958), на 12-13 день після опромінення (на висоті променевої хвороби) у стінках дрібних кровоносних судин відзначаються морфологічні зміни, що характеризуються злущуванням ендотелію, розпадом колагенових та аргірофільних волокон.

Внаслідок цього різко підвищується проникність і ламкість судин. У дослідах автора опромінені собаки при дозі 800-900 н. гинули на 4-16-й день від гострої променевої хвороби.

Г. І. Алексєєв (1958), вивчаючи стан нервового апарату стінок великих кровоносних судин у кішок після загального опромінення, принагідно виявив деякі зміни кровоносної мережі стінок судин на 3-й день променевої хвороби.

У цей період хвороби кровоносні капіляри стінок судин різко розширюються та утворюють внутрішньотканинні екстравазати. Деякі дослідники (Н. Є. Яригін та Г. М. Миколаїв, 1961 та ін.) з перших днів променевої хвороби спостерігали виражені зміни з боку кровоносних та лімфатичних судин.

На їхню думку, починаючи з 8-го дня після опромінення морфологічні зміни у дрібних судинах наростають. Аргірофільні елементи стінок дрібних артерій, вен і капілярів набухають і нібито гірше імпрегнуються сріблом.

Лімфатичні судини повсюдно переповнюються лімфою та різко розширюються.

Згідно з даними Н. Є. Яригіна та Г. М. Ніколаєва, собаки, опромінені дозою 600 р., гинули на 10-21 добу від гострої променевої хвороби.