Проблема патоморфологічних змін судинної системи

Проблема патоморфологічних змін судинної системи

27.07.2022 Off By admin

Можна вважати, що розширення та переповнення кров’ю дрібних судин та їх виражена звивистість при цій хворобі пов’язані з порушенням відтоку крові за венами. На препаратах парієтальної очеревини, оброблених солями срібла, виявлялися змінені нервові волокна та їх закінчення, аргірофільність їх була підвищена.

Проблема патоморфологічних змін судинної системи при променевій хворобі досі є предметом невпинного вивчення як клініцистів, так і морфологів-експериментаторів. Вивченням морфофункціональних зрушень, які наступають у кровоносному та лімфатичному руслі окремих органів та систем у опромінених тварин, займалися багато авторів.

Це питання також відбилося у зарубіжній літературі.

Згідно з літературними даними, дія рентгенових променів викликає структурні зміни стінок судинного русла.

Так, P. Linser (1904) на четвертий день після впливу рентгенових променів виявив розширення медії, оклюзію судин і тромбоз, а також периваскулярну інфільтрацію судин шкіри (цит. К. Ш. Надарейшвілі, 1966). За даними Н. В. Лазарєва та А. П. Лазарєвої (1926), протягом першої години після опромінення відбувається спазм кровоносних капілярів, а потім їх розширення.

Останнім часом деякі автори присвятили свої дослідження впливу рентгенівського опромінення на розвиток колатерального лімфо- та кровообігу.

Однак у роботах більшості зазначених авторів є відомості головним чином про стан лімфатичного русла та великих кровоносних судин окремих органів та систем переважно у дрібних опромінених лабораторних тварин.

Що ж до внутрішньоорганних кровоносних судин і капілярів сполучнотканинних оболонок, то їх будова при подібній патології не отримала належного висвітлення в літературі, хоча деякі відомості з цього питання є.