Гастрит: причини, діагностика та лікування

Гастрит: причини, діагностика та лікування

21.02.2023 Off By admin

З проявами хронічного гастриту багато хто знайомий не з чуток – періодичні болі у верхній частині живота, що виникають вночі або натщесерце, печія, відрижка кислим, нудота, тяжкість у шлунку.

Гастрит – запалення слизової (внутрішньої) оболонки шлунка – найчастіше виникає у молодих та вважається класичною «хворобою студентів». Проте хвороба не шкодує ні дітей, ні літніх людей. У чому його причина?

Чому виникає гастрит?
Раніше у виникненні гастриту звинувачували неправильне харчування, стреси, куріння, каву. Однак у 1983 році австралійські вчені Маршалл та Уоррен виділили зі шлунка спіралеподібну бактерію Helicobacter pylori. З’ясувалося, що саме цей мікроб, що потрапляє в шлунок з їжею чи слиною, викликає його запалення – гастрит, а у тяжчих випадках – виразку, і навіть рак шлунка. Близько 85% випадків хронічного гастриту пов’язані із зараженням цією бактерією. Хронічний гастрит, що з іншими причинами – імунними порушеннями, прийомом деяких лікарських засобів (наприклад, аспірину) тощо. – З’являється значно рідше. Нечасто зустрічається і гострий гастрит – запалення слизової оболонки шлунка при нетривалій дії сильних подразників (токсичних доз алкоголю, кислот, ліків; при тяжких захворюваннях та травмах).

Які симптоми цієї хвороби?
Якщо вас турбують періодичні болі в животі, нудота і печія – не треба ковтати соду і тягнути час, адже ваш «гастрит» може виявитися виразкою. Виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки нерідко супроводжується тими самими симптомами, що й гастрит, але значно небезпечніша. Зверніться до фахівця – лікаря-гастроентеролога. Лікар призначить вам езофагогастродуоденоскопію та інші обстеження, які допоможуть встановити точний діагноз.

Як ефективно вибратися від гастриту?
Існує лише один надійний спосіб позбутися бактерії Helicobacter pylori — провести так звану ерадикацію, тобто усунення, тотальне знищення мікробного агресора, що вторгся в організм. Приготуйтеся до прийому антибіотиків, проте результат того вартий – у вас з’явиться реальний шанс назавжди позбутися болю та інших проявів гастриту.