Вивчення морфологічних змін

Вивчення морфологічних змін

21.02.2023 Off By admin

На підставі викладеного можна зробити висновок, що морфологія внутрішньоорганного кровоносного русла очеревини при гострій променевій хворобі у собак недостатньо вивчена.
Наявні з цього питання відомості суперечливі та неповні. У зв’язку з цим з метою вивчення морфологічних змін, що відбуваються в органному кровоносному руслі очеревини під впливом рентгенових променів, у 23 собак обох статей вагою від 5,5 до 16 кг викликали експериментальну модель гострої променевої хвороби тотальним опроміненням дозами від 800 до 1200 р. До та після опромінення собак проводилися ретельні їх обстеження: зважування та загальний аналіз периферичної крові.

Собаки, що опромінювалися, попередньо прив’язувалися до спеціальної дерев’яної дошки в положенні вгору животом. Потім їх піддавали одноразового тотального опромінення рентгеновими променями дозами від 800 до 1200 р. на апараті РУМ-3 за таких умов: напруга – 195 kv, сила струму – 15 тА, фільтри – 1 мм Сі -4- 1 мм А1, шкірно-фокусна відстань – 50 см. Потужність дози від 9 до 18 р/хв. У всіх тварин, підданих опроміненню, було відзначено зміни як загального стану, і периферичної крові.

Первинна реакція у піддослідних тварин тривала протягом перших 2-3 діб після впливу зазначених доз променів Рентгену, і вона, як правило, виявлялася у млявості тварин та відсутності апетиту. Починаючи з 3-х діб до 7-8 днів після опромінення у тварин спостерігалося поступове схуднення, лейкопенія, пронос із домішкою слизу та частково крові.

У цьому періоді променевої хвороби тварин частково відновлювався апетит. Надалі після 5-8-ї доби опромінення у собак спостерігалося прогресивне загальне виснаження, кривавий пронос, посилене слиновиділення та різка лейкопенія.

Дослідження крові показали, що в цей період променевої хвороби настає різка лейкопенія (за 6-8 днів кількість лейкоцитів знизилася з 17000 до 1800).