Відомості про вплив проникаючої радіації

Відомості про вплив проникаючої радіації

21.02.2023 Off By admin

Вивчаючи стан кровоносних судин при гострій променевій хворобі у собак та кроликів, К. Б. Тихонов (1963) у період первинної реакції організму тварин виявив розширення вен портальної системи та уповільнення кровотоку у дрібних венозних судинах органів.
Через добу після опромінення відзначалося розширення гілок передньої брижової артерії.

На ангіо-грамах тазу та кінцівок у період розпалу променевої хвороби автором відзначено дифузне звуження всіх артеріальних судин. За допомогою цього методу К. Б. Тихонов та інші встановили фазові зміни кровоносного русла за променевої хвороби.

Деякі відомості про вплив проникаючої радіації на окремі ланки органного кровоносного русла очеревини знайшли тільки у роботах В. І. Понамарькова (1958) і М. У. Усманова (1966). При променевій хворобі, зазначає В. І. Понамарьков, поряд з глибокими морфологічними змінами очеревини спостерігається також перебудова її кровоносного русла.

На 2 добу після опромінення дозою 1000 р. піддаються розпаду перицити та гнетіоцитарні клітини молочних плям сальника. Останні хіба що «тануть», т. е. зникають.

Кровоносні судини серозної оболонки всіх відділів черевної порожнини розширені і різко звивисті з ознаками застійного повнокров’я.

Вищеописана картина зміни очеревини, на думку В. І. Пона-Маркова, спостерігається аж до 5-7-ї доби хвороби, коли з’являються перші ознаки дегенерації. М. У. Усманов (1966) щодо стану кровоносних і лімфатичних судин матки кролиць при загальному опроміненні виявив проникність їх стінок, що виражається у виході ін’єкційної маси межі судин і капілярів.

Мережі кровоносних та лімфатичних судин матки стають рідше, відбувається деформація та редукція судинного русла, порушується цілісність петель, з’являються сліпі вирости у лімфатичній мережі всіх шарів матки.